Sacré-Coeur: basiliek op een hoogtepunt

De opvallende, witte Sacré-Coeur (vertaald Heilig-Hartkerk) waakt op het hoogste punt van Parijs over de stad. De fotogenieke basiliek is een monument voor de 58.000 Franse soldaten die het leven lieten tijdens de Frans-Duitse oorlog in 1870 en 1871. Hij werd in liefst 46 jaar tijd gebouwd; bij de voltooiing in 1923 was er 40 miljoen franc (zo’n 6 miljoen euro) aan besteed. Nog steeds wordt hier 24 uur per dag gebeden voor het zieleheil van de gesneuvelden. Van binnen is de Sacré-Coeur minder indrukwekkend dan een heleboel andere kerken in de stad.

Aan de voorkant van de Sacré-Coeur zijn kleine, aflopende grasvelden te vinden die tussen de trappen geplaatst zijn. Hier is het de gehele dag uitstekend vertoeven, zeker als de zon zich goed laat zien. Nergens in Parijs zul je zo’n mooi uitzicht vinden.

Trekpleister voor toeristen

De Sacré-Coeur is een ware trekpleister voor toeristen. En dat weten ook mensen met minder goede bedoelingen. Let dus goed op je persoonlijke bezittingen en hou je ogen open. Er zijn bijvoorbeeld ook veel ‘verkopers’ van armbandjes en souveniertjes. Reageer adequaat en loop gewoon door, voor je het weet zit er namelijk een armbandje om te arm.

Relaxen in Parijs

Ondanks deze taferelen zijn de bovengenoemde grasvelden bij de Sacré-Coeur een echt rustpunt. Koop bijvoorbeeld een broodje of een typisch Parijse crepes en kom lekker tot rust. Het is niet voor niets dat ook veel Fransen de heuvel beklimmen. In de loop van de middag en de avond zou het zomaar kunnen dat je voorzien wordt van entertainment. Muzikanten, danseressen, voetballers; je komt ze allemaal tegen.

Metro Parijs

De Sacré-Coeur bezoek je door met de metro naar het station Anvers ofwel Abbesses te reizen. Navigeren door Parijs kan makkelijk met de Parijs metro app. Toch zul je vanaf deze metrostations nog een stukje moeten lopen. De Montmartre is immers een heuvel, en met de hellingen en trappen kan het even duren voordat je op het hoogste puntje bent. Maar het is het meer dan waard!


Anvers of Abbesses