Montmartre en Place du Tertre: historische straatjes

Wie aan Parijs denkt, denkt wellicht in eerste instantie voornamelijk aan de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe. Waar het echter minstens zo mooi is, is in de historische wijk Montmartre. Ten noorden van Parijs ligt dit kleine gebied op een heuvel van 130 meter hoog. Bekendste bouwwerk in de wijk Montmartre is zonder twijfel de Sacré-Coeur, de welbekende witte basiliek die van ver te herkennen is. Maar: Montmartre heeft meer te bieden!

Montmartre is van oorsprong een klein ‘dorp’ midden in Parijs. En dat is te merken als je in het historische district rondloopt. Gelukkig is de wijk historisch beschermd, en zodoende ziet het charmante “dorp in de stad” er nog bijna hetzelfde uit als vroeger. Een kleine wandeling door de straatjes van Montmartre is een echte aanrader.

Heb je genoeg van het slenteren door de mooie, historische straatjes van de wijk, dan kun je bijvoorbeeld Musée de Montmartre bezoeken. In de collectie van het museum is er plaats voor diverse kunstwerken, schilderijen, foto’s, posters en manuscripten. Dat deze collectie rijk te noemen is, is niet zo gek: Montmartre is een ware kunstenaarsenclave!

Op steenworp afstand van de basiliek de Sacré-Coeur is de Place du Tertre te vinden. Dit charmante, kleine plein is een echte trekpleister voor toeristen. En dat is niet zo verwonderlijk. Op Place du Tertre zijn vele kunstenaars aan het werk die je live aan het werk kunt zien. Ook mooie souvenirs scoren is op de Place du Tertre een fluitje van een cent. Toch liever ontspannen genieten van de historische sfeer van Montmartre, dan is het goed vertoeven op één van de vele terrasjes.

Dat op Place du Tertre in Montmartre zoveel kunstenaars actief zijn is niet verwonderlijk als je terug in de tijd gaat. Montmartre was een echte hotspot voor kunstenaars vanaf de tweede helft van de 18e eeuw. Grote namen als Henri Matisse en Pablo Picasso zagen in Montmartre de perfecte woonomgeving om tot inspiratie te komen. Zij hadden groot gelijk!