Paleis van Versailles: indrukwekkend uitstapje

Zevenhonderd kamers, 67 trappen, 352 schoorstenen, 2153 ramen, 6300 schilderijen, 2100 sculpturen en beelden, 15000 graveringen, 5000 decoratieve kunststukken en jaarlijk meer dan vijf miljoen kasteelbezoekers: geen wonder dat het meest beroemde, grootste Franse paleis indrukwekkend is.

Het paleis van Versailles is het populairste uitstapje buiten Parijs bij een stedenreis in Parijs. Dit schitterende paleis dat Lodewijk XIV in 1664 begon te bouwen, is even weelderig als groot. Plan zorgvuldig wat u wilt ziet, omdat zelfs een hele dag niet genoeg is. Een groot deel van het paleis is alleen toegankelijk tijdens rondleidingen. Arriveer dus tijdig wanneer u alles wilt zien wat u wilt zien, op zonnige dagen kunnen de rijen lang zijn.

Duurt je stedenreis in Parijs langer dan een dag of twee, dan is het zeker de moeite waard om het paleis van Versailles te bezoeken.


Enkele praktische tips:

  • Stel jezelf erop in dat je veel zult moeten wachten. Overal staan rijen; bij het kopen van de tickets voor het kasteel, bij de entree, bij het huren van vervoer of bij de openbare wc’s.
  • Voorkom dat je teveel wacht: bestel je entreetickets vooraf op internet (www.chateauversaille.fr).
  • Arriveer je toch ticketloos in Versailles, ga dan meteen naar het Office du Tourisme voor een Passeport. Dit scheelt een hoop tijd.
  • ‘s Middags zijn de rijen bijna ondoenlijk. Bezoek het Paleis van Versailles ‘s ochtends of na vier uur ‘s middags. Vermijd dinsdagen en zondagen, dit zijn de drukste dagen. Het paleis is overigens gesloten op maandagen.

Vanuit Parijs naar Versailles

Versailles ligt zo’n 28 kilometer van Parijs en is met de trein in een halfuurtje te bereiken. Neem de RER lijn C5 (€ 2,95) vanaf Montpernasse in Parijs naar station Versailles-Rive-Gauche-Chateau. Vanaf daar is het vijf minuutjes lopen naar het paleis van Versailles. Lees meer over het openbaar vervoer in Parijs of lees over de Metro Parijs App.