Cathédrale Notre-Dame: het gotische hoogtepunt

De Cathédrale Notre-Dame (Nederlands: kathedraal van Onze Lieve Vrouwe) op het Ile de la Cité is het spirituele en geografische hart van het land. In 1163 legde Paus Alexander III de eerste steen; hierna had een grote hoeveelheid ambachtslieden er 170 jaar voor nodig om het ontwerp van bisschip Maurice de Sully te verwezenlijken.

Wereldberoemde Notre-Dame in Parijs

De gotische kathedraal is hierna maar net aan verwoesting ontkomen tijdens de revolutie, van 1841 tot 1864 werd het gerestaureerd door de architect Voillet-le-Duc. Het 130 meter lange meesterwerk kent de grootste orgel van Frankrijk en heeft dubbele zijbeuken en een hoog schip.

Gratis bezienswaardigheid

De Notre-Dame is het meest bezochte gratis bezienswaardigheid in Parijs; jaarlijks bezoeken liefst 14 miljoen mensen de kerk. Bereid je dan ook voor op een lange rij en lange tijd wachten totdat je de Notre-Dame kunt betreden. De kathedraal is zoals gezegd gratis te bezoeken van ‘s ochtends vroeg tot het begin van de avond. Een audioguide door de Notre-Dame is verkrijgbaar voor €5, waarmee je uitgebreid langs alle hoogtepunten geleid wordt.

Hoogtepunt tijdens je stedentrip

Enkele hoogtepunten in de majestueuze kathedraal in Parijs zijn de westgeval, de mariaportaal, de torens, de torenspits, de luchtbogen, de roosvensters, het beeld van Maria met kind, de galerie des chimieres, de bewerkte koorbanken en tot slot de beroemde schatkamer.


Cité