Hotel des Invalides: groots militair museum

Maak je een stedentrip naar Parijs, zet dan zeker Hotel National des Invalides op je lijstje. In 1671 werd Les Invalides het opgericht door Lodewijk XIV, de zonnekoning. Tot de oprichting van Les Invalides bestond er nog geen instelling die invalide soldaten onderdak bood. Architect Libéral Bruant kreeg de leiding over de werkzaamheden en de eerste soldaten namen in 1674 in het gebouw hun intrek. Maar hiermee was de bouw van het grote complex niet tot een einde gebracht. In 1677 werd de eerste steen van de kerk gelegd, waarna in 1706 de kerk van Les Invalides voltooid werd. Eind 17e eeuw bood het complex onderdak aan 4000 oud militairen. Deze militairen leefden in Parijs in het Hotel des Invalides met eigen militaire en godsdienstige regels: het was een soort stad in het klein.

Museum in Parijs

Het kerkgebouw van Hotel des Invalides is geen typische kerk: het gebouw werd in 1783 door glas in tweeën opgedeeld. Sindsdien vormt het ene deel van het gebouw de soldatenkerk en het andere deel de koepelkerk. De top van deze koepelkerk ligt 107 meter boven de grond. Binnenin de koepelkerk valt meteen het grote fresco onder de koepel op, een indrukwekkend werk door Charles de La Fosse dat onlangs gerestaureerd werd.

Graf van Napoleon

In de koepelkerk van Les Invalides zijn diverse graven van beroemde militairen te vinden. Turenne, Foch, Bertrand, Duroc, Vauban, Lyautey, Napoleon II, Jerome en Joseph, allen zijn in het Hotel des Invalides te vinden. Echter zullen deze namen niet bij iedereen een belletje laten rinkelen. Een grote naam die dat wel doet en wiens graf ook in de koepelkerk ligt is die van Napoleon Bonaparte. Napoleon’s laatste rustplaats is een enorm praalgraf. Dit graf staat in een soort ondiepe put. De gedachte hierachter is dat iedereen dient te buigen wil men Napoleon kunnen zien. Daarnaast kun je ook de “put” betreden, waarin alle bezoekers tegen Napoleon Bonaparte opkijken.

Legermuseum Parijs

In het Hotel des Invalides is een indrukwekkend legermuseum gevestigd, het Musée historique de l’Armée. Er zijn hier vele tentoonstellingen. Zo is bijvoorbeeld de geschiedenis van het leger en de veldslagen tussen de tijd van Lodewijk XIV en Napoleon III te bekijken in verschillende grote zalen. Van wapenuitrusting tot kledij en van kanonnen tot harnassen, alles uit deze perioden is er te vinden. In 2000 is er ook een Tweede Wereldoorlog tentoonstelling aan het Musée de l’Armée toegevoegd die zeker het bekijken waard is.

Stedentrip Parijs praktische tips

Op een stedentrip naar Parijs? Dan mag je Hotel des Invalides niet missen. Les Invalides is niet zo enorm populair als andere hoogtepunten in Parijs, maar dat heeft als voordeel dat het complex geen enorme drukte kent en dus goed te bezichtigen is. Een deel van het complex is gratis te bezoeken. Zo kun je op de buitenplaats lopen en onder meer de soldatenkerk bezichtigen. De andere kant van deze kerk, oftewel de koepelkerk met onder meer het praalgraf van Napoleon, is niet gratis te bezoeken. Een ticket hiervoor koop je in combinatie met een ticket voor het Musée de l’Armée. Ben je onder de 25 jaar? Dan is het ticket gratis. Boven de 25 jaar kost het € 9. Daarnaast is het zeker een aanrader om er een audio/video tour bij te nemen. Voor een paar euro ontvang je voor een dagdeel een smartphone en koptelefoon waarmee je door het Hotel des Invalides kan lopen en bij vele bezienswaardigheden extra informatie krijgt. Een erg mooie mix tussen audio, video en het complex zelf.


Invalides