Centre Pompidou: moderne kunst in alle soorten en maten

Het Centre Pompidou, voluit het Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou is een niet te missen gebouw bij je stedentrip in Parijs. De enorme wirwar van buizen en pijpen sieren de gevels van het gebouw, allen in verschillende kleuren. Deze kleuren zijn niet zomaar gekozen: ze geven de functie van de betreffende buizen aan.

Grootste museum met moderne kunst van Europa

In 1977 is het Centre Pompidou geopend. Het opvallende gebouw was de droom van de Franse president van destijds: Georges Pompidou. Zijn grootste wens was om in Parijs een groot publiekscentrum neer te zetten waar de focus met name op de moderne kunst zou liggen. Tegenwoordig is er nog steeds het nationale museum van de moderne kunst gevestigd waar moderne kunststukken te vinden zijn in alle vormen en maten. Van schilderijen tot sculpturen en van boeken tot films. Het Centre Pompidou zal je bij je stedentrip in Parijs zeker niet gaan vervelen.

Na twintig jaar open te zijn geweest besloot men over te gaan tot een renovatie van het centrum. Tot die tijd hadden liefst 160 miljoen mensen het gebouw in Parijs bezocht. Op 1 januari 2000 werd het centrum weer geopend en werd het weer even populair als tijdens de eerdere hoogtijdagen van het Centre Pompidou.


Strawinsky-fontein

Voor de ingang van het Centre Pompidou is een relatief klein plein gevestigd dat populair is onder Parijzenaren en toeristen die Parijs bezoeken. Voor het gebouw is momenteel ook het bekende standbeeld te vinden van de kopstoot die Zinedine Zidane aan Marco Materazzi gaf in de WK-finale van 2006. Daarnaast is de fontein naast het centrum zeer populair. Deze Strawinsky-fontein is net als het publiekscentrum een toonbeeld van moderne kunst en is gebouwd in 1823.

Al met al is het grootste museum voor moderne kunst in Europa een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je stedentrip in Parijs. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je eerst vanuit je luie stoel meer van Centre Pompidou zien? Bekijk dan onderstaand impressiefilmpje! In de titel van filmpje zijn overigens de namen Renzo Piano en Jean-François Bodin te lezen, en dat is niet voor niets. Deze twee architecten hebben namelijk hoogstpersoonlijk bijgedragen aan de renovatie van Centre Pompidou in Parijs.


Pompidou