Eiffeltoren

De Eiffeltoren. Hét symbool van Parijs. Hij wordt door velen gezien als een van de niet-klassieke wereldwonderen.

Bij de bouw van de toren voor de Wereldtentoonstelling van 1889 kreeg het bouwwerk veel kritiek te verduren. Het symmetrische gevaarte, 320 meter hoog, werd echter al snel de sterattractie van de expositie. De toren is gebouwd met in het achterhoofd dat het snel weer afgebroken zou worden.

Tot 1931 was de creatie van Gustave Eiffel het hoogste gebouw ter wereld. De Eiffeltoren lijkt fragiel, maar weegt feitelijk 10.100 ton.

Van negen tot twaalf uur ‘s avonds gaan de lampen op de Eiffeltoren elk uur een paar minuten knipperen. Dit is voor de eerste maal gedaan op Oudejaarsavond 2000. Dit werd erg gewaardeerd en wordt tegenwoordig dan ook elke avond gedaan.

Vaak – helemaal in het hoogseizoen – staat er een enorme rij voor de liften. Deze liften stoppen op de eerste en tweede verdieping en gaan vervolgens naar de top van de Eiffeltoren. De trappen zijn aanzienlijk sneller te bereiken dan de liften. Ook hier staan rijen, maar indien je een gunstige tijd uitkiest – bijvoorbeeld rond etenstijd – hoef je slechts kort te wachten. De trappen gaan tot de tweede verdieping.

Op het eerste platform bevindt zich een expositie over de Eiffeltoren met foto’s, schilderijen en informatie. Daarnaast is er een souvenirwinkeltje met originele en minder originele Eiffeltoren-souvenirs. Informatiepanelen geven aan welke gebouwen te zien zijn vanaf de Eiffeltoren. Er is een uniek uitzicht over Parijs. En zeg nou zelf, als je een stedenreis naar Parijs maakt, dan moet je toch op de Eiffeltoren geweest zijn?


Champs de Mars – Tour Eiffel of Bir Hakeim